Träns & Grimmor

Här nedan kommer några bilder på träns i westernstil jag gjort. Flera varianter kommer komma upp med tiden. Jag syr med glädje upp efter Dina önskemål träns i både Tärnsjö-läder och i amerikanskt läder, tex Hermann Oak, även latigo-läder som ger väldigt mjuka och smidiga remmar. Ett western träns är oftast utformat för att vara hållbart och praktiskt, remmarna breda och söljorna kraftiga. Men ofta dekoreras de också rejält, det kan gärna vara mycket av allt och på så många vis. Flätningar, conchos, nitar, råhudsklätt, "figur"-skuret, silverprytt m.m är bara några förslag. Jag handsyr alla träns, och gör dem naturligtvis helt mått-anpassade för Din häst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljust helflätat träns

 

Detta är sytt i ljusbrunt tärnsjöläder med mahognyfärgad läderflätning. Dubbelsytt handsytt med söljor i mässing. Tränset är helflätat och löper runt hela huvudlaget. Lös käkrem och knyt-fästning till bettet.

r

 

Mörkt helflätat träns

 

Samma som ovan men i mahogny med ljusbrun flätning och söljor i rostfritt. Mycket snyggt på ljusare hästar!

 

 

 

 

 

 

Hackamore med specialbeställda skänklar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nitat träns

 

Dessa kan man variera i massor, Man kan sätta nitarna i olika mönster, och man kan använda olika typer av nit, tex diamantformad, kupol, rocknit, stjärnor, glasdiamanter "bling-bling", och välja mellan guld/mässingsfärgade eller "silverfärgade". Ger ett litet showigare träns.

 

Just detta gjorde jag till en av mina egna hästar, det är dubbelsytt handsytt och nitat med platta runda 7mm "silver"-nit runt hela tränset och knyt-fästning till bettet.

 

 

 

Kombinations-träns

 

Sidepull med möjlighet att hänga på bett. Detta mycket speciella huvudlag gjordes efter kunds önskemål om att kunna kombinera möjligheterna att rida med eller utan bett i ett och samma. Små remmar med conway-spännen fästes mellan d-ringen på sidostycket och bettet, så att man snabbt kan byta.

 

Här ser man också hur ett hel-punslat och "figur-skuret" träns kan se ut!

 Punslat med eklöv, handsytt i ljusbrunt Tärnsjö läder

 

  

 

Punslad grimma 

 

Här är en dubbelsydd grimma med punslad och "figur-skuren" nosdel. Handsydd i ljusbrunt tärnsjöläder och punslad med eklöv.

 

 

 

Grimträns, bruks

 

 Detta är också ett kombi-träns, fast av det kraftigare slaget. Detta gjorde jag för att matcha till arme-packsadeln, och främst tänkt att användas på handhästen vid långritter.

Det är figur-skuret runt öronen och har extra brett nackstycke för att var bekvänt att bära långa pass. Det går snabbt att bygga om till en stadig grimma inför nattlägret utan att släppa kontrollen på hästen. Den extra käkremmen, som är helt avtagbar om man vill, hindrar att hästen råkar klia av sig grimman under natten eller lunch-pausen. Säkert och smidigt.

 

Den är tillräckligt kraftig för att fungera super som transport-grimma, och den breda nosdelen gör det bekvämt för hästen att gå bredvid i lina som handhäst.

 

Dubbelsytt och handsytt i ljusbrunt tärnsjö läder, mässingsöljor och mässings-nitad nosdel.

 

 

Tränings/vardags träns

 

Enkelt odekorerat träns med stor justeringsmån på både käkrem och nackstycke. Kan givetvis fås också med justerbart pannband. Ett perfekt träns till vardags, eller om man delar utrustning mellan flera hästar, eller kanske har en växande unghäst. Breda bekväma mjuka remmar och slitstarka kraftiga söljor.

 

Enkelsytt handsytt i naturellt tärnsjö läder. Detta kommer alltså mörkna mer och mer med åren. Knyt-fästning för bettet.

 

 Old-time träns

 

Enkel 1800-tals modell, figur-skuren med concho. Brett bekvämt nack-stycke, med enkel infästning av bettet med en liten sölja. Dessa figur-skurna träns kan man designa på många vis efter tycke och smak. Det finns också gott om utrymme att dekorera eller punsla mönster, så dessa passar verkligen dig som vill synas! De kan givetvis dubbelsys och ha olika former.

Självklart kan man ha pannband till också.

 

Detta är ett enkelsydd i ljusbrunt tärnsjö läder, mässingsäljor och Texas-Star concho.