Att bygga en Westernsadel

Här kommer ett litet förenklat exempel på hur ett punslings-mönster tar form. Just detta exempel är lite speciellt, eftersom det inte är en plan yta så måste lädret först våtformas runt "forken". Sedan måste mönstret punlas med lädret  på plats på forken.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Att bygga en sadel för hand på traditionellt vis är en tidskrävande process, som samtidigt är enormt spännande och utmanande.

 

Varje sadel är olika och har olika svårigheter. De bommar som jag bygger på är tillverkade till varje enskild häst och därför är ingen den andra lik. Jag kan alltså inte använda om de mallar jag tar fram till en sadel, utan varje projekt blir helt unikt!

 

Innan ett bygge kan starta tar jag vissa specifika mått på hästens rygg, som sedan skickas till bomtillverkaren.

En bom görs efter dessa mått, och när den väl anlänt, vilket kan ta allt från 3-10 månader, provar vi den på hästen och dubbelkollar att allt stämmer perfekt.

 

Sen börjar det roliga!

 

Jag mallar oftast upp hela sadeln på en gång, så att jag får en helhetsbild av designen och lösningarna jag behöver göra. Sedan ändrar man dessa mallar både en och tre gånger under arbetets gång. Jag använder mig sedan av 2 stora hudar, vardera ca 23 kvadratfot, förhoppningsvis räcker dessa till hela sadeln, men det beror på designen och hur hudarna är,ibland kan där vara mycket märken eller ojämn tjocklek trots att kvaliten är den bästa, då kan det vara svårt att få ut alla mallar på två och jag kan behöva lite av en tredje hud iallafall.

Man börjar med grunsitsen och bygger upp denna, här har jag i åtanke vad ryttaren vill göra med sin sadel, vilken gren m.m de skall träna i. Men generellt strävar jag efter en djup lodrät sits, där djupaste punkten är någonstans kring mitten av sitsen, så att ryttaren naturligt hamnar i en lodrät sits. jag tar även hänsyn om det är till en man eller kvinna jag bygger, och slutligen får den blivande ryttaren komma och provsitta. Därefter bygger jag framvalv, bakvalvet och så riggningen. Denna anpassar jag efter hur hästen ser ut, var den har sitt sadelgjords-läge, form på bröstkorg, och givetvis vilken typ av sadel jag bygger och till vad den skall fungera.  Här finns många traditioner om hur det skall vara och se ut! Nu våtformar jag skirten och syr dessa.

Till slut täcker man grundsitsen med läder och ev stoppning, man syr bakvalvet och lindar hornet. Sedan återstår "bara" stigläder och fendrar, bakgjord och alla sadelgjords-stropparna, och en avslutande oljning och fininsh!

 

 

Här kommer en bildserie som visar hur en westernsadel tar form:

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.