Övriga Westernartiklar

Här kommer jag varteftersom fylla på med bilder och information om övriga tillbehör till westerridning. Är det något Du saknar och undrar över som jag inte har fått med på bild/text ännu, så varmt välkommen höra av Dig till mig så hjälper jag gärna!

 

 Exempel på övriga tillbehör:

 

  • Curbstraps
  • Lassorem
  • Fender hobbles
  • Slobbers
  • Sporr-remmar
  • Chaps

 

 

 

Figur-skurna fender hobbles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadelgjord i läder
Flätat bälte
cross-over
placeringen av cross-overn
skydd för sadelgjordsöljorna
Enkelt sadelgjordsskydd

Fender Hobbles

 

Detta är remmen som löper runt stiglädret under fendern, och håller ihop paketet. Det är en säkerhets-detalj som skall finnas på westernsadel, den hindrar att tex en gren ute i skogen kan fastna i "öglan" som bildas mellan stiglädren. Samma sak skyddar den mot att en fot skulle av misstag hamna där om oturen är framme och hästen tar ett skutt o man tappar balanen och stigbyglarna. Skulle dessutom spännet till stiglädren lossna, hindrar en fender hobble att hela stigbygeln ramlar av.

En sådan rem kan vara enkel eller mer tjusig, som på bilden här, där den är figur-skuren.

 

 

 

 

Sadelgjord till westernsadel

 

Rejäl sadelgjord, dubbelsydd i Tärnsjö-läder med tunnelsleif för stropparna. Fodrad med 6mm sensaten och mörkbrunt bossläder från tänsjö. Rostfria söljor.

 

En rejäl och stadig gjord som formar sig fint efter hästen, bredare på mitten för större anläggning. Denna gjord sydde jag till en av mina islandshästar, så den är rejält kort, men naturligtvis kan jag sy gjordar i alla storlekar, färger och former, att matcha sadel m.m.

 

 

 

 

  

 

Flätat bälte

 

Dubbelsytt handsytt bälte med rätta western-stuket, varför inte matcha ett flätat träns med ett flätat bälte till ryttaren?

Dessa bälten kan varieras i det oändliga vad gäller färg, och design, typer av flätor, nitar conchos, punslat, m.m.

 

Just detta är i rödbrunt tärnsjö läder, flätat med ljusbrunt läder i en fem-fläta, sölja i mässing. Bältet är 40 mm brett och passar utmärkt i jeans.

 

Pris för ett liknande: 2000 kr

 

Cross-over rem

 

Rem för infästning av lasso mot forken på sadeln. Just denna kräver att det finns en befintlig D-ring installerad. Alternativt att jag får in hela sadeln och kan installera detta.

Denna rem är i naturellt amerikanskt läder och med handsydd med återfalls-låsning. Man kan göra dem riktigt enkla också med bara en skåra de träs igenom.

 

Pris för liknande denna på bilden: 250 kr

 

 

 

 

 

 

 

Skydd för sadelgjors-söljor

 

Dessa praktiska skydd ligger mellan söljorna och hästens sidor. Ger ett mjukt och bekväm tryckfördelning och är en enkel detalj som gör stor skillnad för hästen.

En vis gammal hästkarl lärde mig en gång orden "ingen metall direkt mot hästen, någonsin!"

Helt klart mycket kloka ord!

Dessa kan göras helt i läder, eller som på bilden här med baksidan klädd i fårskinn. Det viktiga är att det inte får ta plats och bli bylsigt, då blir det bara ännu högre tryck och vitsen försvinner. Jag har använt klippt lammskinn till dessa som är handsydda i amerikanskt naturellt läder.

Kan göras i färg som matchar sadel, och dekoreras (punslas på olika vis), efter önskemål. Görs med fördel också i rent latigo-läder, då blir de riktigt mjuka och fina!

Jag mallar av efter sadelgjors-söljorna de skall användas till, men det går också göra dem lite mer universala att passa till olika gjordar.